Åsa har alltid älskat att vara aktiv, en livsstil som ger massor av glädje. I unga år ägnade hon sig bland annat åt ridning, skidåkning, volleyboll, handboll och höjdhopp, där hon blev distriktsmästarinna.
När yrkeslivet tog vid var det något som saknades. Efter att ha provat på företagets arrangerade jympapass blev hon direkt tillfrågad om hon ville bli ledare. Sedan dess har Åsa inspirerat och svettats tillsammans med en mängd härliga deltagare i en mängd olika träningsformer. Idag leder hon core- och jympastation på Friskis&Svettis där hon varit ledare i snart 30 år.
Åsa är utbildad hälsopedagog och har arbetat på Sveriges Radio & SVT där hon förutom att ha instruerat i jympa och spinning även föreläst och utbildat i hur du kan påverka för att kunna leva ett friskare liv. Här fick Åsa upp ögonen för stavträningen. Som ett komplement till all annan träning blev detta ytterligare en fantastisk träningsform.
Nu jobbar Åsa på Friluftsfrämjandet där hon fått möjligheten att vara projektledare för ett stort projekt som har till syfte att med hjälp av friluftsliv stärka barns hälsa och utveckling.
Åsa har varit ledare på Training Camp under många år och är ofta ansvarig för stavträningen. Hon är mån om att lära ut allt från teknik till hur du älskar backarna på ett sätt så att du kan ta med dig övningarna och utveckla din träning ännu mer på hemmaplan. Du möter henne också i core-, jympa- eller morgonrörlighetspass. Hon är mån om att ge allt för att inspirera dig att ha kul och att hitta din utmaning så att du älskar det lika mycket som hon själv gör.
Träningstips 1
Våren är här och vad är härligare än att ta sig ut för att träna och få njuta av allt som händer i naturen.
Oavsett om du har som målsättning att komma igång eller om du redan är igång med träning så är stavträning en fantastisk träningsform. Det är bland annat utmärkt för dig som löptränar. Att lägga in stavträningspass gör att du belastar kroppen allsidigt och att överkroppen får arbeta också medan höfter, rygg och knän blir avlastade. Lägger du in högintensiva övningar där du arbetar med överkroppens muskler få du styrketräning på köpet.
Så här kan ett träningspass se ut Gå eller jogga 10 min, väljer du att jogga kan du ha stavarna i handen. Hitta en lång ganska brant backe.
Gå så snabbt upp för backen som du kan, luta överkroppen något framåt och gå explosivt. Använd stavarna genom att trycka i dem ordentligt bakom dig. Ha blicken långt fram, lite uppåt i backen. Ha inte för bråttom, då är det risk att du slarvar med stavisättningen.
Kör 5-15 gånger och ta det lugnt nerförbacken.
Avsluta med att varva ned med lugnt tempo på plan mark genom att jogga eller gå 5 minuter och avsluta med en skön stretch i solen.
Kom ihåg att njuta och om du har jobbat rätt kan jag lova dig att du kommer att känna en lätt ”ömhet” i kroppen dagen efter.
När du tränar på plan mark rekommenderas en längd på stavarna där du har 90 grader i armbågsleden. När du kör backträning behöver du ca:10cm längre, för bättre teknik och effektivitet.
Träningstips 2
Konditionsträning är en färskvara! Det går inte att lagra och spara sin kondition, eftersom kroppen strävar efter att anpassa sig till de yttre krav som ställs. Om du inte ställer några krav på din kropp kommer inte fysiken byggas upp. För att vara i god form måste du träna regelbundet.
Att träna med stavar är effektivt, skonsamt och kul. Dessutom passar det alla, oavsett om du är vältränad eller vill komma igång.
Se till att du har stavar som är lagom långa för just dig. De ska vara så långa att du har armbågsleden i 90 grader. Går du på asfalt använder du ”tassarna” med kom ihåg att ta bort dem när du går på annat underlag.
Öva på tekniken, om du använder ”rätt” teknik får du ut mer av stavträningen. Gå med lätt böjda armar, låt armarna pendla och se till att du får med en rörelse i axelleden också. Många går och använder endast armbågsleden vilket gör att du kan få ont i axlarna då de lätt åker upp och blir spända. Du håller i staven med lätt hand så att den kan öppnas när du tryckt ifrån med staven bakom höften. Håll kroppen lätt framåtlutad, slappna av och ha aktiva axlar, blicken framåt – Ut och njut!
Träningstips 3 – Träna med stavar
Att träna med stavar kan de flesta göra, dessutom är det både ett bra sätt att komma igång eller för att variera sin träning och hålla sig i form. Du bestämmer själv hur tufft du vill att ditt träningspass ska bli. När stavträningen kom till Sverige på 90-talet var det många som fick kommentarer att det inte skulle vara till någon nytta, eller ”har du glömt skidorna”. Idag vet vi mycket mer och det är inte utan anledning som många elitidrottare använder stavträning som en naturlig del i sin träning.
Börja med en uppvärmning där du går aktivt. Se till att du kommer upp i puls och blir svettig och att du släpper staven bakom dig innan du tar ett nytt tag. Sträck ut den bakre armen hela vägen. Se också till att du jobbar med hela armen. Det är vanligt att många bara böjer armbågsleden vilket innebär att du får ett för lite effekt av staven och har lättare för att dra upp axlarna vilket vi så klart ska undvika. Om du instället tänker på att arbeta från axeln och pendlar med hela armen blir det en bra rörelse för hela överkroppen.
Många glömmer också att ta av dämparen/gummi foten längt ner på staven. Den ska bara sitta på när du går på asfalt. Ta bort den så får du bättre hjälp av dina stavar.
Träningstips 4 – semestertider
Snart är det sommar och semestertider. Ett som jag tycker lätt och enkelt träningstips är att du tar med dig ett par stavar på semestern. Det är enkelt sätt att hålla igång och det fungerar var du än är.
Stavtekniken är enkel. Skaffa dig ett par bra stavar som är anpassade för just stavträning. De ska ha en handske som sitter åt kring handen ordentligt. Längden på staven är viktig, du ska ha armbågsleden i rät vinkel när du står och är avslappnad i överarmen.
Spänn åt så att handen är tight till stavens handstag.
Den övre delen är stavens ”öga” och visar dig vägen du ska gå. Den ska alltså peka snett framåt, inte uppåt.
Börja med att gå som vanligt pendla med armarna som vid promenad. När du fått in tekniken tar du ut rörelsen något mer och trycker i bakåt och skjuter ifrån med staven som är bakom dig. Sträck ut den bakre armen samtidigt som du öppnar handen och släpp staven kort, innan du tar ett nytt tag framåt. Se till att du håller handen ganska löst tunt staven och att dina axlar är i en neutral position.